Dlaczego warto jeść jajka?

13:02:00

Hej kochani ♥

Od razu na wstępie chciałybyśmy podziękować Wam za głosowanie w konkursie na Blog Roku:) Jesteśmy bardzo zadowolone, bo głosów miałyśmy bardzo dużo a przecież nie prowadzimy bloga od długiego czasu i wiadomo,że odbiór bloga nie został rozpowszechniony na taką skalę jak inne blogi startujące w konkursie,które już swoją ''karierę'' blogową prowadzą od dawna. Jednak spośród 33 stron w naszej kategorii byłyśmy na 6, więc to dla nas i tak sukces! :) Jest to dla nas duża motywacja, więc postaramy się, by nasz blog był tylko lepszy!
 Jeszcze raz Wam bardzo dziękujemy ♥

A teraz powracam do tematu dzisiejszego posta...
Dlaczego warto jeść jajka?
Nie wyobrażam sobie mojej diety bez jajek, jem je praktycznie codziennie. Niosą wiele korzyści dla naszego organizmu oraz są niezastąpione w kuchni :) Kiedyś mówiono,że nie powinno się jeść jajek, wspominano o chorobach serca i co częstsze o wielkiej ilości cholesterolu. Zgodzę się z tym, że mają go dużo,ale jeśli mamy dobre wyniki badań krwi to jajka nam nie zaszkodzą a wręcz pomogą :)
Otóż jajka to :

  • Świetne źródło białka- Jedno jajko dostarcza około 6 gramów białka. Jajka zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy w odpowiednich proporcjach,które nasz organizm wykorzystuje do prawidłowego funkcjonowania. Jest to idealny pokarm dla sportowców, pomagają budować sprawność, mięśnie i siłę.
  • Są idealne dla osób na diecie- Tak jak napisałam wyżej, mają dużo białka oraz dają poczucie sytości. Dodatkowo jedno jajko ma około 70 kcal. Jajka mają dużo tłuszczu, ale są to ''dobre'' tłuszcze, więc nie mamy się czego obawiać :)
  • Jajka dobre dla oczu-  zawierają luteinę i zeaksantynę, które wspomagają prawidłowe widzenie. Możemy je znaleźć w postaci suplementów na oczy, ale po co wydawać niepotrzebnie pieniądze jak możemy te substancje przyswoić w sposób naturalny? Nie wyrzucajmy więc cennych żółtek, bo to w nich zawarta luteina jest odpowiedzialna za poprawę wzroku
  • Bogactwo witamin- zawierają ich całą masę! Najwięcej jest witaminy A ale oprócz niej jajka zawierają witaminę D, która jest odpowiedzialna za wzmacnianie skóry i kości oraz witaminę B12, która jest szczególna dla wegetarian, bo nie znajdziemy jej w produktach roślinnych a jest ona potrzebna przy tworzeniu czerwonych krwinek.
  • Regularne spożywanie jajek w rozsądnych ilościach może pomóc w poprawieniu męskiej potencji, głównie poprzez regulowanie poziomu testosteronu( więc panowie, którzy nie mają problemów z wysokim poziomem cholesterolu nie mają się o co martwić i mogą śmiało spożywać jajka
  • Co do cholesterolu.... Jajka mogą podnieść poziom dobrego cholesterolu, który jest dla nas potrzebny, osoby,które mają dużo tego cholesterolu są w mniejszym stopniu narażone na choroby serca! Jedzenie ich wzmacnia nasz układ krążenia. Jajka mają cholesterolu dużo, trzeba mieć to na uwadze, ale bardziej niż cholesterol z żółtek jaj szkodzą nam nasycone tłuszcze zwierzęce, więc nie stawiajmy jajek jako winę wysokiego cholesterolu tylko przeanalizujmy nasze żywienie, tryb życia oraz stres, bo to wszystko ma właśnie wpływ na wysoki poziom cholesterolu 
Jeśli nie mamy problemów z wysokim poziomem cholesterolu i lekarz nie zalecił nam diety antymiażdżycowej nie musimy ograniczyć się do 1-2 jajek tygodniowo :) Śmiało można jeść do 10 tygodniowo :)



      A teraz nieco pyszności ♥
Jajka kojarzą nam się z jajecznicą, albo zwykłą kanapką z jajkiem sadzonym i serkiem, Otóż jest wiele różnych pomysłów z tym wartościowym produktem. Przedstawiam wam mój ulubiony :)
  Puszysty omlet na słodko oraz wytrawnie
Składniki na słodkiego omleta :
2 białka, 1 żółtko, pół łyżeczki sody, łyżka mąki razowej bądź gryczanej, łyżka płatków owsianych, starte jabłko, pół banana, 3 łyżki mleka, łyżeczka ksylitolu bądź jakiegoś słodzika, szczypta cynamonu. 
Przygotowanie: 
Białka ubijamy na sztywną masę dodajemy pozostałe składniki prócz banana i mieszamy. Wylewamy masę na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem kokosowym a na omleta układamy pół banana pokrojonego w plasterki i smażymy pod przykryciem do czasu gdy pojawią się nam bąbelki. Ostrożnie przewracamy na drugą stronę, by nie zepsuć naszego omleta. Pomocny przy tym będzie talerz do przewrócenia:) Rada: nie sprawdzaj omleta co chwilę ściągając pokrywkę, bo opadnie, a przecież chcemy mieć pysznego puszystego omleta ♥
Ozdabianie omleta no wasza wyobraźnia, ja postawiłam na świeże i suszone owoce oraz mój ukochany syrop Walden Warms karmelowy. 

A teraz pora na omleta na wytrawnie :)
Zaczynamy od podsmażenia pieczarek, czosnku i cebulki na patelni. Smażymy na łyżce oleju. W miseczce bełtamy dwa jajka i dolewamy 50 ml mleka by nasz omlet był puszysty. Do rozbełtanych jajek dodajemy wcześniej podsmażone produkty i doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Wszystko smażymy na tej samej patelni, dzięki temu nie dodajemy dodatkowego tłuszczu:) Masę wlewamy na patelnię, nie musimy go przewracać na drugą stronę, wystarczy smażyć nieco dłużej niż  naszego słodkiego puchacza :) Smażymy również pod przykryciem, do momentu zarumienia i ścięcia sie jajek. U mnie to zazwyczaj 6 minut
Tutaj nasze ozdoby to warzywka, ja podałam omleta z brokułami i pomidorkami koktajlowymi, pycha ♥ Mówię otwarcie, jest taki smaczny, że nie potrzeba żadnego sosu :) 

Mam nadzieję, że poszerzyłam waszą wiedzę na temat spożywania jajek i oczywiście zachęciłam do zrobienia omletów, które są fajną alternatywą dla codziennego obiadu bądź śniadania :)

A to zdjęcie z naszego ostatniego wspólnego treningu :) Z  Misią motywujemy się wspólnie, słowami, czynami i takimi oto zdjęciami. Bardzo ważne jest mieć motywację, może to być ktoś kto cię inspiruje ale możesz to być ty, tak więc dbaj o siebie i bądź swoją własną motywacją ♥

 Buziaki, Kasia ♥



You Might Also Like

0 komentarze