A może kasza? :)

10:05:00

 Hej kochani ♥

Już kiedyś poruszałam temat dlaczego powinniśmy jeść kasze, ale w tym poście chciałabym pogłębić temat :)
A więc.
Jadalne nasiona zbóż czyli kasze posiadają wysoką wartość odżywczą. Jest produktem z pełnego ziarna zawierającymi łuski i zarodki, dlatego jest bogata w składniki mineralne :)

  • Kasze są świetnym  źródłem  błonnika, witamin i węglowodanów. Pod tym względem przewyższają nasze ukochane makarony :) 
  • Jak wyżej wspomniałam, są świetnym źródłem błonnika czyli regulują trawienie. Oczyszczają nasz przewód pokarmowy i przyspieszają pracę jelit oraz utrudniają przyswajanie tłuszczu. 
  • Chronią nas przed anemią. Kasza ma dużo żelaza, czyli jak wiemy bardzo potrzebnego pierwiastka wchodzącego w skład hemoglobiny odpowiadającego za dotlenienie każdej komórki organizmu. 
  • Kasze mają w sobie prócz żelaza wiele witamin z grupy B, które wpływają na pracę mózgu oraz kondycję układu krążenia. B1- zapobiega depresji, B2-dodaje energii, B3- pomaga utrzymać prawidłowe stężenie cholesterolu, a B6 i B9 kontrolują nasz sen i apetyt :)
  • Kasze można jeść na słodko i słono, jest idealna do przygotowania smacznego obiadu, śniadania czy też słodkiego deseru:)

Rodzaje kasz
  • Pierwsza mało znana owsiana. Zawiera więcej antyoksydantów niż inne kasze, warzywa i owoce! Obniża poziom cholesterolu we krwi, zawiera dużo przyswajalnego białka. W smaku jest lekko orzechowa, więc miłośnicy orzechów z pewnością ją polubią :)
  • Jęczmienna występująca w 3 rodzajach : kasza pęczak, perłowa i łamana. W przeciwieństwie to poprzedniej owsianej, kaszę jęczmienną zna chyba każdy, sprawdza się w wielu daniach kuchni polskiej. 
  • Gryczana. Można ją podzielić na prażoną i nieprażoną. Kasza gryczana nie zawiera glutenu, więc jest odpowiednia dla osób stosującą dietę bezglutenową. Reguluje działanie insuliny, więc jest dobra również dla osób z cukrzycą.
  • Kuskus. Czas na przygotowanie posiłku z kaszą kuskus wynosi parę minut, ponieważ odpowiednią ilość kaszy zalewamy wrzącą wodą, czekamy 5 minut i gotowe! Ma niewiele błonnika, ale za to dużo białka. Idealnie nadaje się jako składnik wielu sałatek. 
  • Manna. Jest lekkostrawna, więc często zalecana dzieciom. Ma dużo żelaza oraz jodu. Świetnie sprawdza się jako słodkie śniadanie w połączeniu z mlekiem i masłem orzechowym bądź konfiturą :)
  • Kukurydziana. Również jak kasza manna jest lekkostrawna. Kasza kukurydziana nie zawiera glutenu, Pomaga zachować nam dobry wzrok, ponieważ zawiera luteinę. 
  • Quinoa - komosa ryżowa, ostatnio  popularna i bardzo dobrze! Występuje w 3 kolorach: jako czarna, biała i czerwona. 
  • Amarantus. Usłyszałam o tej kaszy po zjedzeniu ciasteczek amarantusowych, które mi bardzo zasmakowały. Oprócz walorów smakowych ma wiele walorów odżywczych:np, zawiera porównywalną zawartość wapnia co mleko:)
  • Jaglana. Uznawana za królową kasz, Zawiera krzemionkę, ma zbawienny wpływ na nasze włosy, skórę i paznokcie. Jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu. Warto dodać, że jest zasadotwórcza, pozwala zachować równowagę kwasowo- zasadową.
Ostatnio miałam ochotę na jakiś deser właśnie z kaszą, więc szukałam inspiracji, trochę zmodyfikowałam i przedstawiam wam   Sernik jaglany oreo
Muszę przyznać, że nie jest na pewno najzdrowszy, ze względu na zawartość ciastek oreo, ale pomijając je, całe ciasto jak najbardziej fit :)
Co potrzebujemy: 
230 gram ciasteczek oreo
szklanka kaszy jaglanej
3 szklanki mleka sojowego bądź kokosowego
sok z wyciśniętej cytryny
czubata łyżka ciemnego kakao
4 łyżki rodzynek
6 łyżek migdałów
2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
ksylitol bądź słodzik
Przygotowanie:
1.Kaszę gotujemy 20 minut w 3 szklankach mleka sojowego. Do mleka dosypujemy trochę ksylitolu do osłody bądź 4 tabletki słodziku
2. Dodajemy sok z cytryny i blendujemy na gładką masę
3. Ciastka oddzielamy (białą część ciastek dajemy do masy jaglanej i ją razem blendujemy) Ciemne ciastka dzielimy na dwie części. Jedne miksujemy z rodzynkami, olejem, kakao i migdałami a drugie kruszymy na pył. 
4.Tortownicę (taką jak na obrazku niżej) wykładamy papierem do pieczenia, na sam dół wykładamy ciemną masę, dokładnie ją dociskamy, później delikatnie wykładamy masę jaglaną a na końcu na wierzch ciasta sypiemy rozkruszone herbatniki
5.Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 4 godziny. Smacznego ♥

 Obok naszego jagielnika oreo znajduje się kasza manna gotowana jak nasza jaglana czyli na mleku sojowym :)  3 czubate łyżki kaszki mannej gotujemy w szklance mleka, ja gotowałam ze słodzikiem, ty możesz wybrać cukier, ksylitor, syrop z agawy albo miód :) Trochę słodkości nie zaszkodzi :* Podałam ją z dodatkami w postaci syropu,orzechami i rodzynkami -przepysznie ♥

  Buziaki, Kasia ♥



            




You Might Also Like

0 komentarze