O bananach słów kilka
03:54:00Hej kochani ♥
Mam nadzieję, że wrzesień był dla was dobrym miesiącem i zrealizowaliście w pełni lub w połowie swoje zamierzone cele! Ja postanowiłam, że październik będzie miesiącem bez słodyczy, ale,że jestem osobą, która baardzo lubi słodkie, to postanowiłam wam podrzucać moje pomysły na słodkie,zdrowe ciastka, ciasteczka i inne fit smakołyki ♥
Pierwsza myśl, która wpada mi do głowy gdy mam ochotę na coś słodkiego to... banany
Uwielbiam je za ich bogate właściwości odżywcze, walory smakowe i masę pomysłów na przepisy właśnie z bananem w roli głównej. Jeśli nie kochacie tego owocu( ale myślę, że kochacie tak jak ja) to dlaczego warto go włączyć do swojej diety?
- Banan jest owocem, który szybko doda ci sił. Zawiera dużo cukrów prostych, sprawdza się idealnie jako przekąska przed treningiem
- Zawierają dużo błonnika,owocki te pomagają w trawieniu
- Bogactwo potasu, również zawierają sporo witaminy C i żelaza
- Wpływają na mięśni,kości, zębów
- Dzięki bananom możemy kontrolować poziom cukru we krwi i unikać podjadania między posiłkami
- Regulując poziom cukru we krwi oraz przynosząc relaks i łagodząc stres , banany poprawiają nastrój i zmniejszają objawy napięcia miesiączkowego (ważna informacja dla dziewczyn)
- Wpływają na sprawną pracę mózgu, polecam zjeść banana przed sprawdzianem bądź stresującym dla nas wydarzeniem, dzięki temu owocowi stajemy się bystrzejsi
- Banany to naturalny polepszacz nastroju
A teraz czas na coś smacznego, gdy dopada nas ochota na słodkie.Pomysłów z bananami są tysiące: pyszne koktajle, kanapki z masłem orzechowym i bananami,owsianki z dodatkiem tego owocu lub przeróżne ciasta i ciasteczka.
Co wy na to by spróbować pysznego i wartościowego ciasta bananowego?
Składniki
- 3 dojrzałe banany
- szklanka mąki pełnoziarnistej
- 2 duże łyżki miodu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 daktyle suszone
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka
Przygotowujemy dwie miski. W jednej ubijamy na białka na sztywno, w drugiej miksujemy banany z pozostałymi składnikami. Masę wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45-50 minut w 180 stopniach
Ciasto po wyjęciu z piekarnika nieziemsko pachnie, a najlepiej moim zdaniem smakuje cieplutkie z dodatkiem syropu klonowego, dżemiku bądź masła orzechowego. Świetnie sprawdza się jako dodatek do kawy, ale również jako podstawa śniadania. Nasze ciasto możemy nazwać fit chlebkiem bananowym :)
Po dodaniu wszystkich składników ciasto ma 1663 kalorie w całej blaszce,a więc tylko 167 kalorii w jednej porcji na 10!
Życzę smacznego kochani
Kasia ♥
0 komentarze