Ciasto ''czekoladowe'' bez mąki i cukru!

07:57:00

Hej kochani ♥

Dziś przedstawię wam modyfikację kalorycznego,ciężkiego ciasta czekoladowego, które smakuje równie dobrze jak oryginał. Ma tyle zalet, że nie wiem od czego zacząć! Wszelkie ciasta czekoladowe, które znamy są po prostu zapychaczami, często dodajemy tony cukru, oleju i białej mąki. W porządku, może i dobrze smakuje, ale jeśli można zamienić takie ciasto na wiele zdrowsze a podobne w smaku, które nie zawiera mąki, cukru ani masła bądź oleju? Pewnie zdziwisz się, przecież ciasto musi mieć mąkę i jakiś tłuszcz w sobie. Otóż nie, przedstawię wam wypiek pozbawiony tych składników. Moja wersja dietetycznego brownie, czyli....  pyszne fasolowe ciasto ♥
 Składniki
  • 2 jajka 
  • Puszka czerwonej odsączonej fasoli
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • Łyżeczka proszku do pieczenia bądź sody oczyszczonej (lepiej użyć sody, ponieważ dzięki proszkowi tracimy wit B)
  • Garść orzechów ( nerkowce bądź migdały będą się idealnie nadawały)
  • 4,5 łyżeczek ciemnego kakao
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 1,5 dojrzałych bananów ( Im bardziej ciemne, tym lepsze; bardziej słodkie będzie ciasto! :) )
  • Garstka żurawiny
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. W tym czasie miksujemy wszystkie składniki na gładką masę. Jeśli uważasz, że masa jest za mało słodka, dodaj jeszcze odrobinę miodu :) Masę wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia, lub tak jak w moim przypadku do foremek na babeczki. Polecam lekko natłuścić foremki, lepiej będą nam odchodzić podczas zdejmowania. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. 

I gotowe! Nasze fit czekoladowe babeczki czekają na zjedzenie! Bardzo polecam wam ten wypiek, wiele osób również go chwali, nie wiedząc, co jest w środku ;) Porównują ciasto z fasoli smakowo do piernika lub brownie. Czyli wniosek jest taki, że można oszukać nasze kubki smakowe :D Zamieńmy ciasto czekoladowe na równie pyszne ( a może i lepsze) ciasto fasolowe ♥

Buziaki kochani i smacznego :*
                 Kasia


You Might Also Like

0 komentarze