Ciasto jak karmelowa tarta z Ikei oraz pyszne proteinowe lodowe pralinki!

11:16:00

Hej kochani ♥

Wiecie co mnie najbardziej cieszy w zdrowych wypiekach? Gdy ktoś porównuje moje ciasto do oryginalnych, bardziej kalorycznych wypieków. I ostatnim razem właśnie tak było. 
Białkowy placek z ciecierzycy i bananowo daktylowym sosem został porównany do karmelowej tarty, którą prawie każdy chyba próbował bywając w Ikei :) Jadłam ją również ja i jest pyszna, więc takie stwierdzenie było dla mojego ciasta dużym komplementem! 
 A oto przepis i składniki ♥
Na placek potrzebujemy:
4 ubite białka, puszka zmielonej ciecierzycy, szklanka ksylitolu, miarka odżywki białkowej, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki mąki kukurydzianej 
Na polewę:
10 dużych namoczonych daktyli, garść migdałów, łyżka miodu, duża łyżka jogurtu greckiego, 2 łyżeczki żelatyny rozmieszanej w wodzie bądź agar agar :) + migdały w płatkach do posypania ciasta
Co robimy?
      Składniki na placek mieszamy razem i wstawiamy do nasmarowanej tłuszczem okrągłej blaszki i pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu placka przygotowujemy sos. Składniki wszystkie miksujemy i polewamy na placek. Na sos posypujemy migdały. Gdy ciasto wystygnie wstawiamy do lodówki, podajemy schłodzone :*
 Tak się prezentuje placek bez polewy... :)

I z polewą daktylową i migdałami! ♥





Moim kolejnym pomysłem na coś słodkiego są proteinowe pralinki. Nie dość, że smak nie do opisana to mogą one stanowić pełnowartościowe białkowo tłuszczowe śniadanie :) Przygotowanie banalne a efekty spektakularne! 
Składniki:
1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego, 50 ml mleka sojowego, pełna miarka odżywki białkowej. 
Przygotowanie: 
Wszystkie składniki mieszamy i wlewamy do małych foremek :) Później do zamrażarki na parę godzin i wyjmujemy i zajadamy. Mniam ♥

   Smacznego kochani ♥
Kasia










You Might Also Like

0 komentarze