Ciasto jak karmelowa tarta z Ikei oraz pyszne proteinowe lodowe pralinki!
11:16:00Hej kochani ♥
Wiecie co mnie najbardziej cieszy w zdrowych wypiekach? Gdy ktoś porównuje moje ciasto do oryginalnych, bardziej kalorycznych wypieków. I ostatnim razem właśnie tak było.
Białkowy placek z ciecierzycy i bananowo daktylowym sosem został porównany do karmelowej tarty, którą prawie każdy chyba próbował bywając w Ikei :) Jadłam ją również ja i jest pyszna, więc takie stwierdzenie było dla mojego ciasta dużym komplementem!
A oto przepis i składniki ♥
Na placek potrzebujemy:
4 ubite białka, puszka zmielonej ciecierzycy, szklanka ksylitolu, miarka odżywki białkowej, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki mąki kukurydzianej
Na polewę:
10 dużych namoczonych daktyli, garść migdałów, łyżka miodu, duża łyżka jogurtu greckiego, 2 łyżeczki żelatyny rozmieszanej w wodzie bądź agar agar :) + migdały w płatkach do posypania ciasta
Co robimy?
Składniki na placek mieszamy razem i wstawiamy do nasmarowanej tłuszczem okrągłej blaszki i pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu placka przygotowujemy sos. Składniki wszystkie miksujemy i polewamy na placek. Na sos posypujemy migdały. Gdy ciasto wystygnie wstawiamy do lodówki, podajemy schłodzone :*
Tak się prezentuje placek bez polewy... :)
Moim kolejnym pomysłem na coś słodkiego są proteinowe pralinki. Nie dość, że smak nie do opisana to mogą one stanowić pełnowartościowe białkowo tłuszczowe śniadanie :) Przygotowanie banalne a efekty spektakularne!
Składniki:
1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego, 50 ml mleka sojowego, pełna miarka odżywki białkowej.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy i wlewamy do małych foremek :) Później do zamrażarki na parę godzin i wyjmujemy i zajadamy. Mniam ♥
0 komentarze