Kokosowe niebo- czyli jaglane rafaello
12:40:00Hej kochani ♥
Na wstępie chciałam wam powiedzieć, że jest mi i Misi niezmiernie miło, że piszecie do nas o porady lub dzielicie się waszymi fit wypiekami z naszego bloga! To piękne uczucie, bo wiemy, że to co robimy ma naprawdę znaczenie :*
Ostatnio w moje ręce w sklepie wpadło mleko kokosowe, więc postanowiłam zrobić coś na co miałam od dawna ochotę- mega fit ciasto kokosowe!
Przeglądałam wiele przepisów sprawdzając co zrobić, by ciasto było zwarte, zdrowe, i w miarę mało kaloryczne. Uważam, że cel osiągnęłam, bo upiekłam ciasto, które smakuje innym, ma fajne makro oraz tylko 200 kcal w porcji( a chcę zaznaczyć, że normalne kokosowe ze śmietaną ma trzy razy więcej :) )
Miałam pewne obawy, bo nie miałam amarantusa, lnu mielonego ani mąki kokosowej, która by się fajnie komponowała w cieście. Postanowiłam zaryzykować i na szczęście ciasto bez tych składników, nie było nazbyt mokre.
Oto przepis na jaglane rafaello
Składniki:
2 woreczki kaszy jaglanej
Puszka mleka kokosowego zostawionego na noc w lodówce
3 szklanki mleka sojowego
Słodzik, ksylitol bądź inne słodzidło do gotowania kaszy w mleku
8 kropelek aromatu migdałowego
Sok z wyciśniętej cytryny
1 czubata łyżka mąki ryżowej
20 g odżywki białkowej( jeśli nie macie można dodać dwie łyżki mąki)
Pół szklanki wiórków kokosowych
Łyżka miodu
3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
Wiórki na wierzch ciasta (ilość wedle uznania)
Dżem porzeczkowy do posmarowania również na wierzch ciasta
Wykonanie:
Kaszę wsypujemy do garnka z mlekiem i gotujemy około 15 minut, do wsiąknięcia kaszy przez mleko.
Ugotowaną kaszę przekładamy do dużej miski.
Łyżką do miski wlewamy mleko kokosowego i odrobinę wody pozostałej z końca puszki.
Dodajemy pozostałe składniki i wszystko blendujemy.
Przygotowujemy formę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wlewamy naszą masę, równo rozcierając.
Ciasto posypujemy wiórkami.
Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu smarujemy ciasto dżemem i dekorujemy wedle uznania :)
( ja dodałam nie fit gwiazdki cukrowe i znów pyszne wiórki)
Ciasto smakuje najlepiej po przestygnięciu 2,3 godzinki, nie jedzmy od razu bo masa jaglana w jest jeszcze kleista
Jemy pyszne fit ciasto i wysyłamy fotkę do nas na fb, mejla bądź w komentarzu na blogu :D
Życzę smacznego, i posyłam moc buziaków
Kasia ♥
0 komentarze