Zalety mąki kokosowej i młodego jęczmienia :)

09:43:00

Hej kochani ♥

 Mam nadzieję, że macie w miarę dobre humory mimo to, że zaczął się rok szkolny.
Dziś chciałabym wam powiedzieć nieco o produktach, które od dawna mnie ciekawiły i słysząc o ich zaletach musiałam ich w końcu wypróbować.
Słyszeliście o mące kokosowej? 

Jest to super sprawa dla cukrzyków, gdyż nie podnosi poziomu cukru we krwi oraz  dla osób z nietoleracją glutenu. Mąka ta ma wysoką zawartość białka i błonnika oraz niską zawartość tłuszczu. Jeśli użyjecie mąki kokosowej to zauważycie pewną magiczną sztuczkę... bardzo szybko pochłania wodę, w przeciwieństwie do innych mąk! Porada : gdy dajecie mąkę kokosową do ciasta dajcie 2 razy więcej płynu niż w oryginale, gdyż jest bardzo chłonna :)
No i kolejny plus mąki kokosowej- jest bardzo słodka! Nie trzeba używać za dużo dosładaczy, super co? :)

Porównanie mąki kokosowej z mąką pszenną- godne uwagi! :)

Młody jęczmień....
Tutaj zalet jest milion. Może nie kusi swoim zapachem ale w sprytny sposób przemycony do wypieków lub koktajli może ''zdrowotnie'' poprawić naszą potrawę. Dlaczego jest taki cenny?
Otóż młody jęczmień zawiera więcej witaminy c niż sok pomarańczowy! Ma bardzo dużo beta-karotenu, znacznie więcej niż marchewka :) Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Jest polecany w diecie dla tych, którzy chcą schudnąć, ponieważ zawiera dużo błonnika, który przyspiesza metabolizm tłuszczu w organizmie oraz obniża stężenie cukru we krwi.
Polecam Wam go dodać do koktajli, placków, naleśników- oczywiście w odpowiedniej ilości. Zazwyczaj jest to łyżka:) Ciekawostka: młody jęczmień pomocny w leczeniu trądziku! Spróbuj pić rano młody jęczmień rozcieńczony z wodą i sokiem jabłkowym a po tygodniu sprawdź stan swojej skóry- możesz być mile zaskoczony! :)





 A teraz czas na coś dobrego.....  Kokosowe sufleciki z kokosowym kremem ♥

 Składniki : 
pół szklanki mąki kokosowej
3 łyżki zmielonego siemienia lnianego wymieszanego z 9 łyżkami wrzącej wody
jeden dojrzały rozgnieciony banan
szklanka mleka sojowego
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
3 łyżki cukru kokosowego 
łyżka młodego jęczmienia
jedna łyżka ksylitolu
   Przygotowanie: mieszamy wszystkie składniki, jeśli masa będzie aż za gęsta to dolewamy odrobinę mleka. Pieczemy 25 minut w foremkach do babeczek lub w 2,3 miseczkach do sufletów w 180 stopniach. Nie zdjemujemy foremek- masa będzie się lekko przyklejała do foremek :) 

Przygotowanie kremu : małe mleczko kokosowe (300 ml) schłodzone ubijamyz 2 łyzkami wiórek kokosowych i łyżką ksylitolu. Krem kokosowy polewamy na wystudzone suflety. Przyozdabiamy kakao bądź cukrem kokosowym :)


Produkty od ekomed :* 

Mam nadzieję, że wypróbujecie mąki kokosowej i młodego jęczmienia, można wyczarować zdrowe i pyszne rzeczy! :)
            Smacznego ♥


You Might Also Like

2 komentarze