Ciasto niespodzianka :)
13:08:00Hej kochani ♥
Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam mój eksperyment, który wyszedł mi caałkiem dobrze! Chciałam zrobić ciasto bezglutenowe, które by wyrosło a przy tym było wegańskie.Parę dni temu przyszła mi paczka od sklepu ze zdrową żywnością ekomed w, której dostałam mąkę z ciecierzycy, karob i syrop daktylowy. Są to produkty moim zdaniem bardzo przydatne w kuchni, a dlaczego? Mąka z ciecierzycy zawiera dużo białka, nie zawiera glutenu i nadaje się nie tylko do wiązania ciast ale również np. do zagęszczania zup. Karob jest to połączenie kakao i ksylitolu- bardzo polecam, super ''dosładzacz'' do ciast! :) No i syrop daktylowy- co tu dużo mówić, same słodkości( no bo kto nie lubi daktyli?)
Z tych składników i parę innych wymyśliłam moje pyszne ciasto, które smakuje jak.... piernik z waniliowym serkiem ♥
A więc......
Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki z ciecierzycy
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody
3/4 szklanki wody
2 łyżki syropu daktylowego
2 łyżki karobu
2 bardzo dojrzałe banany
Składniki na krem:
1 opakowanie tofu naturalnego( ja dałam 180 g)
kilka kropel aromatu waniliowego
łyżka budyniu waniliowego bezglutenowego
2 łyżki ksylitolu
mały dojrzały banan
4 łyżki mleka sojowego
Przygotowanie:
Mąki z proszkiem i sodą przesiewamy przez sitko, dodajemy pozostałe składniki prócz bananów, a w osobnej misce blendujemy banany. Bananową masę dajemy do suchych składników i mieszamy. Wykładamy do formy (keksówka taka jak na zdjęciu) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut.
Krem: tofu zblendować z pozostałymi składnikami i włożyć do lodówki.
Gdy ciasto przestygnie przekrajamy je na pół i połowę masy serkowej smarujemy na ciasto i resztę na wierzch. Zdobimy pokrojonymi daktylami :)
Ciasto przechowujemy w lodówce, jednak ja uważam, że przed podaniem dobrze jest je na chwilę podgrzać i oczywiście polać syropem daktylowym :) Uwaga! Dobrze smakuje do herbatki, kawki albo ciepłego słodkiego mleka sojowego... ♥
0 komentarze