Twarożkowe ciastko z karmelem
02:13:00Hej kochani ♥
Mam do was pytanie. Pamiętacie smak płatków kangusów? Opakowanie czerwonych płatków z kangurem na paczce. Ja byłam mała bardzo lubiłam te płatki. Teraz bym nie sięgneła po te zwykłe kupne, z wiadomych przyczyn- tona cukru. Ale przecież od tego tu jestem by trochę pokombinować i stworzyć coś fajnego :)Od firmy Lestello dostałam super produkty, między inny pszenicę ekspandowaną czyli nasze dawne kangurowe płatki!
Postanowiłam połączyć wszystkie moje ulubione smaki i wyszło coś naprawdę fajnego!
Twarożkowe ciastko z karmelem
Składniki na masę twarogową :250 g twarogu chudego bez laktozy ( jeśli dobrze znosicie nabiał z laktozą możecie użyć zwykłego chudego :) )
250 g jogurtu greckiego light bez laktozy
3 łyżki cukru kokosowego
2 łyżki rozpuszczonego agaru w 50 ml wody ( możesz użyć żelatyny zamiast agaru)
2 szklanki pszenicy ekspandowanej
jeśli masz dodaj 45 g odżywki białkowej rozmieszanej z paroma łyżkami mleka
2 łyżki budyniu karmelowego bez cukru
2 łyżki ksylitolu
Przygotowanie: Wszystkie składniki blendujemy prócz pszenicy, pszenicę na końcu dodajemy do masy i mieszamy. Wykładamy na foremkę taką do bochenka.
Składniki na karmelową polewę:
4 łyżki cukru kokosowego rozpuszczamy w 2 łyżkach mleka sojowego i łyżce miodu. Gotujemy chwilę w garnku, patrząc by nam się nie przypalił karmel. Gdy pojawią się małe bąbelki zdejmujemy garnek z ognia, chwilę czekamy i polewamy wedle uznania na nasze ciasto. Ciasto wkładamy do zamrażarki na parę godzin. Przed podaniem wyjmujemy i musimy chwilę odczekać by sprawnie nam się kroiło :)
I co myślicie? Ja uważam, że częściej będę robić takie lodowe ciastka! :)
Buziaki, Kasia
0 komentarze