Letnie wariacje z truskawkami :)
11:43:00Hej kochani ♥
Już powoli witamy kalendarzowe lato, a mi jak i wielu z was kojarzy się ono pewnie z przepysznym i słodkim owocem -truskawkami ♥ Chciałabym was zainspirować do stworzenia paru cud w kuchni,które będą zawierały właśnie ten oto owoc
Gdy pierwszy raz w tym sezonie zobaczyłam truskawki miałam ochotę zrobić nie ciasto a sałatkę! Połączyłam słodkie smaki z wytrawnymi i wyszła bajka.
Sałatka truskawkowo-bananowa ze szpinakiem w sosie musztardowo -miodowym z dodatkiem soku z limonki i prażonymi orzechami włoskimi
Szpinak dokładnie myjemy, truskawki i połowę banana kroimy na ćwiartki. Przygotowujemy sos. Łyżeczkę ostrej musztardy mieszamy z łyżeczką miodu, łyżeczką oliwy i łyżeczką wody. Sos wlewamy do sałatki, dodajemy sok z limonki i mieszamy. Na patelni prażymy orzechy włoskie i posypujemy na sałatkę. Danie idealne na upalne dni :)
Po sałatce miałam parę pomysłów na słodkie dania.
Na pierwszy ogień poszły
proteinowe babeczki z truskawką w środku
6 białek ubijamy na sztywno, dodajemy jedno żółtko, dużą miarkę odżywki białkowej, 2 czubate łyżki wiórków kokosowych, łyżeczkę proszku do pieczenia i parę kropli aromatu waniliowego. Składniki dokładnie mieszamy. Wykładamy ciasto do foremek i wkładamy naszą truskawę :) Posypujemy cynamonem, kakao bądź tak jak ja wiórkami kokosowymi . Pieczemy do 20 minut w 180 stopniach.
W Toruniu mamy wegetariańską restaurację w, której często są rozdawane pyszne babeczki. Zainspirowana ich smakiem, postanowiłam poeksperymentować i zrobić swoje
babeczki bezglutenowe z kardamonem i domowym dżemem truskawkowym
Nie ma w tym przepisu całych truskawek, ale ważny jest domowy dżem, gdyż to dzięki niemu nasze babeczki będą takie dobre :)
2 duże dojrzałe banany blendujemy z jajkiem na gładką masę, dodajemy szklankę mąki ryżowej, łyżeczkę cynamonu, i łyżeczkę kardamonu, łyżeczkę proszku do pieczenia, 4 łyżki oleju, i garść rodzynek. Wszystko razem mieszamy. Łyżkę masy wkładamy do foremki na babeczki, dodajmy dużą łyżeczkę dżemu i przykrywamy drugą łyżką masy. Na wierzch babeczki włożyłam pokrojone morele i moje ulubione orzechy włoskie, ale każdy rodzaj orzecha się sprawdzi- orzechy dodadzą im fajną chrupkość :) Pieczemy 20 minut w 180 stopniach, najlepiej smakują cieplutkie :*
Moim ostatnim specjałem był
makaron z truskawkami i makaronem smażonym na oleju kokosowym
Uwielbiam wszelkie sosy na słodko do makaronów, więc musiałam się pokusić o zblendowanie truskawek jako baza do mojego sosu.
Dużą garść truskawek zblendowałam z połową banana, połową startego jabłka, 4 namoczonymi wcześniej daktylami, 100 ml mleka sojowego, łyżką konfitury truskawkowej i łyżeczką ksylitolu. Masę włożyłam na parę minut do lodówki by się ''przegryzła''. Porcję makaronu bezglutenowego ugotowałam w osolonej wodzie. Gotowy podsmażyłam chwilę na łyżce oleju kokosowego. Masę wylewamy na makaron i ozdabiamy naszymi ulubionymi orzeszkami i w moim wypadku jeszcze dwoma daktylami :) Smacznego!
Mam nadzieję, że spróbujecie moich truskawkowych pomysłów. :)
Buziaki, Kasia ♥
0 komentarze